Prevenció riscos laborals Servei Atenció Domiciliària
La prevenció de riscos laborals al Servei d’Atenció Domiciliària
27 març, 2019
Prevenció del maltractament a la gent grant Accent Social
Manifest per aturar el maltractament a les persones grans
4 abril, 2019
Prevenció riscos laborals Servei Atenció Domiciliària
La prevenció de riscos laborals al Servei d’Atenció Domiciliària
27 març, 2019
Prevenció del maltractament a la gent grant Accent Social
Manifest per aturar el maltractament a les persones grans
4 abril, 2019

TRES VEUS SOBRE L’ÈTICA.

 
 
El 15 de febrer es va constituir el Comitè Assistencial Ètic d’Accent Social amb la voluntat de solucionar l’aparició de dilemes ètics en l’àmbit dels serveis socials. És a dir, la consideració de la persona usuària en poder exercir autonomia en les decisions que li interessin i afectin.

El Comitè Assistencial Ètic d’Accent Social es crea per ser un comitè participatiu i consultiu on la seva finalitat és la d’ajudar a analitzar els problemes ètics que poden consultar les persones usuàries, familiars i professionals d’Accent Social. L’objectiu és ajudar al personal a prendre decisions, quan aquestes plantegin qüestions ètiques.

Ens en parlen el Quico Manyos de l’empresa Dignetik; el Cristian Palazzi, expert en bioètica; i la Sònia Ibañez d’Accent Social, membres de l’actual Comitè.


 

ÈTICA AMB ACCENT (SÒNIA IBAÑEZ)

Accent Social va néixer amb l’esperit d’acompanyar les persones durant el seu projecte vital i ho fa des del respecte i la dignitat de totes elles. Sobretot, creient en allò que fem cada dia sobre tenir cura de tot el que és Accent Social: les persones.

Aquesta mirada de la cura no es pot fer sense l’ètica aplicada al tracte. Com deia Carol Gillian, el major grau de desenvolupament moral i ètic es troba en l’equilibri entre la cura d’un mateix i la cura de les persones del seu entorn. Per aquest motiu,  es fa necessari crear espais perquè l’equip de professionals pugui reflexionar i trobar el recolzament necessari.

Els nostres valors i les nostres persones són el nostre veritable projecte i cal un compromís ferm vers totes elles. Aquest compromís el reflectim ara amb la constitució del nostre Comitè d’Ètica –CAEAS (Comitè Assistencial Ètic Accent Social). Cristian Palazzi és el President, una peça clau per analitzar i millorar aspectes d’Accent Social, amb un potencial infinit.

Aquest procés d’aprenentatge en la creació del Comitè l’hem fet de la mà de Dignetik i l’equip de professionals, que va culminar el passat 15 de febrer amb la seva constitució.

Ens il·lusiona aquesta nova etapa on s’impulsa encara més el posar paraula i fets a allò que en la pràctica quotidiana ens farà millorar, aprendre reforçant els nostres valors i el nostre compromís amb les persones.

Sònia Ibañez, Responsable Innovació d’Accent Social.

 


 

ELS  DILEMES  ENS TRUQUEN  A LA PORTA  (QUICO MANYOS)

Sovint es planteja l’ètica com un tema filosòfic, centrat generalment en l’àmbit mèdic des de la perspectiva de la bioètica. Res més lluny de la realitat. L’ètica i la reflexió sobre les nostres formes d’actuar davant de situacions de la vida diària es donen cada dia en una residència o en un centre de dia, en l’atenció a persones  sense  llar, o  en  entrar  en un domicili. Els dilemes truquen a la porta de forma constant i ens fan dubtar davant de situacions tan properes que ens demanen una reflexió sobre com afavorir la màxima dignitat de la persona.

En el nostre treball diari, en la quotidianitat d’un centre, residencial o servei d’atenció a la dependència apareixen nombroses situacions que ens generen dilemes sobre quina és la forma correcta d’actuar:  una persona que no vol menjar triturats, tot i saber que pot ennuegar-se; fer ús o no de mesures de subjecció; realitzar una cura obstinada en moments de final de vida; donar més valor a la decisió dels fills que a la de la persona gran; situacions d’incapacitació, gestió de la informació, internaments involuntaris, situacions  de sospita  de maltractament…

El nostre dia a dia està ple de situacions en què ens debatem si la nostra actuació és correcta o no ho és. L’ètica de la vida quotidiana es viu més intensament en els nostres  centres i serveis, ja que estem afrontant els reptes ètics de la intimitat, de la gestió de les decisions, els aspectes sanitaris, de forma continuada, permanent en el temps de vida de la persona.

Amb el Comitè d’Ètica i els espais podrem fer possible que els seus espais siguin el SEU LLOC DE VIDA. La reflexió ètica ens permetrà desenvolupar els nostres valors i formes d’actuar a partir d’un sentit humanitzador i centrat en la persona. Les dimensions de l’ètica assistencial ens apropen a la definició de formes d’actuar que potencien l’ètica de la persona atesa, els seus valors personals, la seva identitat, la seva autonomia moral si encara la té intacta o la gestió dels seus moments de felicitat i infelicitat que es donen en la vida quotidiana. Som-hi !!!!!

Quico Manyos. Director de continguts de Dignetik

 


 

PERQUÈ ÉS IMPORTANT UN COMITÈ DE BIOÈTICA EN UNA ORGANITZACIÓ COM ACCENT SOCIAL (CRISTIAN PALAZZI)

La bioètica és la branca de l’ètica aplicada que es dedica a pensar la complexitat en contextos assistencials i de salut. És per això que el naixement d’un comitè de bioètica sempre és una bona notícia. En un món caracteritzat per la immediatesa i la manca de reflexió, l’aposta per un espai de diàleg com és un comité de bioètica ens ajuda a treballar diversos àmbits que d’altra manera es donen per suposats, sense tenir el lloc que es mereixen dins la organització.

Un comitè ens permet pensar allò que som i què volem ser. És per això que la seva principal tasca és la recomanació i l’acompanyament. És el lloc on la organització té la oportunitat de reflexionar el que fa de manera pausada, integrant totes les mirades que intervenen en la seva activitat i revisant aquelles virtuts i defectes que defineixen el seu caràcter.

El comitè és un espai on tothom hi és convidat. I ho és perquè té a veure amb la solidesa del projecte organitzatiu, la maduresa dels serveis que s’ofereixen i el compromís professional amb les persones que hi formen part. Persones que són, al cap i a la fi, la seva cara visible i de qui depén, en bona part, la salut i vitalitat d’aquesta.

Després de varis anys treballant amb diferents comitès, la meva experiència em diu que, segons anem assumint aquest espai com un espai de reflexió i de debat, la organització creix des de dins, potenciant el seu desenvolupament a varis nivells: personal, professional, organitzatiu i social.

Així doncs, ¿què podem esperar d’un comitè? Bàsicament, un lloc de trobada on les persones que formen part de l’univers de la organització troben un recolzament actiu, tot sumant els esforços necessaris per a que la seva feina pugui seguir evolucionant d’una manera humanista i centrada en la persona.

I és precisament perquè la cosa va de valors i de debats sincers, que l’ètica no és una cosa que es pugui impossar, ni res que surti de manera automàtica. L’ètica l’hem de viure si volem veure els seus resultats. Així que, és a les nostres mans convertir aquesta nova eina en una eina viva, que ens serveixi per treballar durant el nostre dia a dia i albirar què volem ser en el futur.

Cristian Palazzi, expert en bioètica i dret i president del Comitè