Construir vincles socials, essencials per al benestar de les persones grans
Construir vincles socials, clau en el benestar emocional de les persones grans
15 desembre, 2023
Teràpies no farmacològiques TNF per a les persones grans
Teràpies no farmacològiques per a millorar la salut i benestar de les persones grans
29 febrer, 2024
Construir vincles socials, essencials per al benestar de les persones grans
Construir vincles socials, clau en el benestar emocional de les persones grans
15 desembre, 2023
Teràpies no farmacològiques TNF per a les persones grans
Teràpies no farmacològiques per a millorar la salut i benestar de les persones grans
29 febrer, 2024
Mostrar tot

Una campanya de Nadal contra la soledat: “Petits gestos per a grans somriures”

Un hivern més, duem a terme una campanya de Nadal contra la soledat no desitjada de les persones grans.

Nadal és una època de retrobaments familiars, sopars i reunions. Són dates especials, durant les quals els records i sovint la nostàlgia omplen l’ambient, juntament amb la felicitat i l’alegria nadalenca, expressada a través de les tradicions que repetim cada any en aquestes dates tan especials.

Són precisament les petites coses les que conformen la nostra vida. Per aquest motiu, qualsevol petit gest pot marcar la diferència en un temps de l’any on l’alegria i l’enyorança transiten en paral·lel i, de vegades, fins i tot conviuen dins nostre.

Amb els anys, aquesta asseveració se’ns fa més evident. Per tant, és a la vellesa quan t’adones que una visita, una conversa o un petit regal és el més important.

Així ens ho explica l’Eugenia Palomo, usuària del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), gestionat per Accent Social a Cerdanyola del Vallès, que aquest any ha rebut un obsequi de les treballadores del servei.

“A la meva edat, gestos així són els més bonics”, reconeix. Es tracta d’un ornament de Nadal, un cor en el seu cas, que li ha portat una de les responsables del servei.


PETITS GESTOS PER UN NADAL CONTRA LA SOLEDAT

Aquesta iniciativa, que ha posat en marxa l’empresa perquè les persones que viuen soles “sentin l’escalf de Nadal”, en paraules de la delegada social d’Accent Social, Montse Parés, està repartint uns 250 ornaments artesanals de Nadal entre els usuaris que atén arreu del territori català.

“Aquestes campanyes tenen un impacte positiu”, reivindica Parés.

El nom de la iniciativa, Petits gestos per a grans somriures, és tota una declaració d’intencions i una realitat. “Quan la gent gran usuària del servei rep el regal, li fa una gran il·lusió”, relata la delegada.

L’Eugenia ho corrobora. “M’han portat un cor preciós”, afirma la usuària, acompanyat d’una postal de felicitació de les festes, que ha col·locat al seu arbre de Nadal.

Ara bé, el que més valora l’Eugenia és que hagi estat una treballadora del SAD qui li hagi portat en persona. “El cor és molt bonic, però que vingui una persona a donar-me’l és el millor regal”, remarca. “Això val més que tots els diners del món”, assegura.

I perquè siguin encara més especials, bona part dels ornaments estan elaborats per treballadores del SAD, que els han fet amb tot “l’afecte”, tal com indica Parés. Altres han estat elaborats per la resta de l’equip de professionals d’Accent Social.

A més, l’entitat ha comptat amb la col·laboració de membres de la Fundació Portolà, una entitat que es dedica a la integració social i laboral de persones amb diversitat funcional, que els han ensenyat a fer els regals. “Amb materials simples i senzills arribem al cor de les persones”, reflexiona Parés.

Susana Rivas, coordinadora del SAD de Cerdanyola, confirma que la recepció dels regals per part dels usuaris està sent molt positiva. “És meravellós, ho agraeixen amb molt amor”, explica Rivas, que posa èmfasi en el fet que, a través d’aquests obsequis, les persones grans se senten encara més estimades i recordades.


L’ACOMPANYAMENT A LES PERSONES GRANS, ESSENCIAL

Precisament aquest és un dels objectius d’Accent Social, que posa el seu particular accent a contribuir a alleujar els efectes de la soledat no desitjada entre les persones grans amb campanyes com aquesta. “Fem cada any una cosa diferent”, afegeix Parés.

Amb tot, enguany centenars de llars de persones que viuen soles rebran un petit ornament per decorar el seu arbre o qualsevol racó de la casa. En el cas de l’Eugenia, un cor artesanal que, fent honor al seu nom, li ha arribat al cor.

 

Publicat abans a Línia Xarxa: https://liniaxarxa.cat/noticies/el-detall-de-nadal-que-val-mes-que-tots-els-diners-del-mon/