Atenció domiciliària més propera - súperilles socials a Sabadell
Atenció domiciliària més propera per a professionals i usuaris a Sabadell
22 novembre, 2023
Campanya Nadal contra la soledat petits gestos grans somriures
Una campanya de Nadal contra la soledat: “Petits gestos per a grans somriures”
26 desembre, 2023
Atenció domiciliària més propera - súperilles socials a Sabadell
Atenció domiciliària més propera per a professionals i usuaris a Sabadell
22 novembre, 2023
Campanya Nadal contra la soledat petits gestos grans somriures
Una campanya de Nadal contra la soledat: “Petits gestos per a grans somriures”
26 desembre, 2023
Mostrar tot

Construir vincles socials, clau en el benestar emocional de les persones grans

Crear vincles socials amb l’entorn ajuda a les persones grans a reduir els sentiments negatius i millorar la seva autopercepció i autoestima.

Si bé les relacions afectives són imprescindibles en qualsevol moment de l’etapa vital d’una persona, la connexió social en la tercera edat és fonamental pels beneficis que comporta tant en la salut física com emocional.

No obstant això, hi ha alguns obstacles que poden dificultar aquestes relacions amb el pas dels anys, danyant el benestar emocional de les persones majors:

 • Dependència. Necessitat d’acompanyament per realitzar les activitats de la vida quotidiana.
 • Soledat no desitjada i pèrdua de ser estimats. La mort d’amics i familiars propers pot fer que les persones majors experimentin solitud no desitjada a causa de la manca d’una xarxa de suport. Limitacions en la mobilitat.
 • Limitació en el moviment físic i impossibilitat per desplaçar-se de manera autònoma a altres llocs.

 

CONTRA LA SOLEDAT, CAL ABORDAR EL PROBLEMA I CONSTRUIR VINCLES

Per tot això, és essencial abordar aquest problema i reconèixer la importància de les relacions socials en aquesta etapa vital. En aquest sentit, des de Accent Social posem èmfasi, en cadascun dels serveis que gestionem, a reforçar les relacions socials i fomentar la interacció social.

 

 • Servei d’Atenció Domiciliària (SAD): Els serveis d’assistència a domicili proporcionen a les persones majors cures personalitzades a la comoditat del seu llar, però alhora faciliten la interacció social amb l’equip de professionals i també amb l’entorn comunitari, per exemple, a través dels passejos diaris.
 • Centres de Dia: Aquests espais ofereixen un entorn on les persones grans poden participar en activitats tant lúdiques com socials o terapèutiques. A més, afavoreixen la construcció de relacions properes amb persones de la seva mateixa edat.
 • Habitatges amb serveis: Es tracta d’un model d’habitatge en què les persones, malgrat viure de manera autònoma als seus propis domicilis, compten amb una sèrie de serveis com ara teleassistència o acompanyament d’una treballadora familiar, entre d’altres. Aquests edificis també disposen de diferents espais comunitaris on compartir temps i activitats amb altres residents.
 • Residències: També els centres residencials permeten crear nous vincles socials entre residents, així com amb l’equip de professionals. Les activitats diàries, l’acompanyament continu i l’estimulació tant física com cognitiva permeten a les persones sentir-se actives i acompanyades en tot moment, alhora que reben pautes per millorar i reforçar la seva autonomia.

 

BENEFICIS QUE COMPORTEN ELS VINCLES SOCIALS

Així doncs, tal com destaca Susana Zafra, psicòloga d’Accent Social “és essencial promoure la participació en activitats que siguin significatives per a les persones, així com la seva relació amb l’entorn.

D’aquesta manera, es generen vincles i experiències gratificants que contribueixen a eliminar el sentiment d’incapacitat que, en ocasions, poden experimentar les persones majors”.

Tots aquests vincles socials permeten reforçar la sensació de confort de les persones majors i comporten múltiples beneficis, com són:

 • reduir l’estrès
 • alleugerir l’ansietat
 • augmentar l’autoestima
 • millorar la felicitat, gràcies a la possibilitat de compartir experiències positives i emocions amb persones de confiança