Serveis d'Atenció Domiciliària SAD per frenar la despoblació rural
Aturar la despoblació rural des de l’atenció individualitzada
6 octubre, 2021
Accent Social apuesta por el modelo CQC de calidad en los servicios asistenciales
Accent Social aposta per un nou model de supervisió de la qualitat dels serveis d’atenció a persones
29 octubre, 2021
Serveis d'Atenció Domiciliària SAD per frenar la despoblació rural
Aturar la despoblació rural des de l’atenció individualitzada
6 octubre, 2021
Accent Social apuesta por el modelo CQC de calidad en los servicios asistenciales
Accent Social aposta per un nou model de supervisió de la qualitat dels serveis d’atenció a persones
29 octubre, 2021
Mostrar tot

Acompanyament personalitzat, essencial per a persones amb dolor crònic

El dolor permanent, que deriva de malalties cròniques associades a l’edat com l’artrosi, malalties cardiovasculars o neuropaties, entre d’altres, és un factor comú en la població de més de 65 anys. Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia, l’11% de la població pateix dolor crònic.

Es considera dolor crònic aquell que té una persistència major a sis mesos i no té curació. Generalment, aquest tipus de dolor es localitza a les articulacions de l’esquena, les cames i els peus. Sovint, aquest tipus de dolor interfereix en el dia a dia de les persones que l’experimenten, ocasionant-los canvis en l’estat d’ànim, malestar i estrès, i d’una manera agreujada en aquells casos en què a més concorre la incapacitat de descriure com és el dolor.

Per això, des de Accent Social creiem que l’acompanyament és essencial per a aquelles persones que pateixen malalties cròniques amb dolor associat, ja que requereixen un suport físic i emocional específic, personalitzat i continu.

 


TÈCNIQUES ESPECIALITZADES I PERSONALITZADES PER AFAVORIR LA QUALITAT DE VIDA

Tal com explica Beatriz Borrego, fisioterapeuta del Centre de Dia de la Pobla de Mafumet, que gestionem a Accent Social, “en qualsevol moment ia qualsevol edat podem patir un episodi de dolor físic. Actualment amb l’augment de l’esperança de vida és freqüent trobar-nos amb persones grans que fan referència a tenir dolor continu o intermitent, des de fa mesos o fins i tot anys. Per intentar pal·liar-ho existeixen diferents tipus de tractament.

Una de les tècniques que empra el nostre equip de fisioterapeutes per intentar reduir el dolor crònic és la electroteràpia. A través de corrents elèctriques s’aconsegueix estimular els mecanismes de l’organisme encarregats de regular la sensació del dolor, perquè aquest disminueixi.

D’altra banda, també existeix la cinesiteràpia activa, actiu-assistida o passiva, un mètode basat en l’execució de moviments actius i passius del cos, amb què tractem les rigideses i els anquilosaments, intentant atenuar les retraccions i ampliant el rang de moviment.

Als centres de dia i domicilis també es realitzen exercicis específics per a dolors de zones corporals concretes, sempre adaptats a cadascuna de les persones usuàries, ja que cap persona és igual a una altra, encara que refereixin la mateixa patologia.

De la mateixa manera, a través de la massoteràpia, un conjunt de massatges terapèutics, aconseguim una relaxació muscular que disminueix els espasmes, les contractures… i així, la gent gran pot percebre un alleujament en el seu dolor.

 


ACOMPAYAMENT PROFESSIONAL PERSONALITZAT PER APRENDRE A GESTIONAR EL DOLOR

Si bé les teràpies físiques constitueixen un factor fonamental en la minimització del dolor, l’acompanyament personal resulta clau per afavorir una millora en la qualitat de vida de les persones.

Maite Blanco, psicòloga del Centre de Dia de la Pobla de Mafumet, explica que des de l’àrea de la psicologia es poden dur a terme diferents estratègies per intervenir sobre el dolor crònic. Atesa l’elevada prevalença del dolor, i la greu afectació que produeix no sols a nivell físic, sinó també a nivell emocional, pel sentiment de limitació que genera, és important potenciar l’autonomia i treballar l’autoestima, afavorint així un sentiment d’apoderament a través d’alguns exercicis.

“Una de les activitats que fem és el taller de relaxació. L’aplicació d’aquesta tècnica es fonamenta en la idea que el dolor provoca tensió i sovint ansietat, cosa que pot provocar un augment del dolor. El que intentem fer és disminuir aquesta tensió i ansietat a través d’exercicis de relaxació que ens serveixen per modificar la sensació de dolor i contribuir a millorar el benestar”, explica Maite.

La intervenció psicològica serveix per modificar conceptes erronis relacionats amb el dolor i que interfereixen amb la qualitat de vida. A Accent Social també realitzem tallers de psicoeducació sobre hàbits de son, ja que afavorir un millor descans és un factor clau que contribueix a reduir el dolor.

Tot i dirigir tots els nostres esforços a millorar la qualitat de vida de les persones usuàries, som conscients de la complexitat que suposa experimentar dolor constant i de la dificultat de restablir les rutines prèvies a la seva aparició. Per això, des d’Accent Social seguirem buscant noves fórmules de proporcionar benestar a les persones que atenem, especialment, aquelles que conviuen amb el dolor i el malestar en el seu dia a dia.