Catalunya preparada per garantir la qualitat dels serveis de cures a la futura gent gran
Està Catalunya preparada per garantir unes cures de qualitat a la futura gent gran?
20 desembre, 2021
El SAD de Sabadell al recapte d'aliments per al Rebost Solidari
El SAD de Sabadell recull mitja tona d’aliments per al Rebost Solidari
29 desembre, 2021
Catalunya preparada per garantir la qualitat dels serveis de cures a la futura gent gran
Està Catalunya preparada per garantir unes cures de qualitat a la futura gent gran?
20 desembre, 2021
El SAD de Sabadell al recapte d'aliments per al Rebost Solidari
El SAD de Sabadell recull mitja tona d’aliments per al Rebost Solidari
29 desembre, 2021

Luca o Anás són dues de les persones que viuen a l’E.I. Meridiana, un equipament municipal de la Direcció de Serveis d´Atenció al sensellarisme de l´Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de l’Ajuntament de Barcelona, ​​gestionat per Accent Social. Aquest Nadal no estaran sols, celebraran les festes amb qui ells reconeixen com la seva segona família.

El Nadal és una data assenyalada al calendari perquè tradicionalment és un dia que es viu en companyia de família i amics. És un dia per viure’l al costat dels éssers estimats. Luca (nom fictici) és un artista de Nàpols (Itàlia) que va decidir venir, fa 4 anys, a Barcelona a iniciar una nova vida pintant retrats.

Per a ell, un dels punts clau en un retrat són els ulls. Per això admet que li agrada fer fotografies, amb el mòbil, dels ulls de les persones, per intentar transmetre a través d’ells.

Després de viure una situació complicada i sense llar, Luca ha aconseguit allotjar-se i cobrir les seves necessitats a l’Equipament Integral Meridiana (EIM), un equipament municipal que forma part dels equipaments i serveis de la Direcció de Serveis d’Atenció al sensellarisme de l’Institut Municipal de Serveis Socials (Ajuntament de Barcelona), gestionat per Accent Social.

Luca porta vivint a l’Equipament Integral Meridiana un any i, tal com explica, “serà el segon any consecutiu que celebraré el Nadal en companyia”.

 

UNA ENTITAT AMB VOCACIÓ SOCIAL

Accent Social és una entitat estretament vinculada al territori català i el seu principal objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones del seu entorn, acompanyant-les en el seu procés vital amb la màxima atenció, respecte i adaptació a les seves necessitats individuals.

A l’Equipament Integral Meridiana atenen persones en situació de vulnerabilitat, des d’usuaris amb una carència puntual, a persones amb un grau més alt de desestructuració social.

José Romero, director de l’Equipament Integral Meridiana ens explica que “dins dels nostres serveis hi ha des d’atencions bàsiques, com poden ser el servei d’higiene, alimentació i atenció mèdica, fins a serveis d’activitats, tant ocupacionals com formatives, on donem suport a la recerca d’allotjament o habitatge, així com a tots els processos d’inserció laboral”.

 

 

L’EIM treballa per aconseguir la reinserció social de persones en situació de vulnerabilitat i disposa d’un centre de dia i d’un centre residencial d’atencions bàsiques (CRAB) que ofereix atenció social integral a persones en situació de sensellarisme. En aquest darrer és on, des de fa un any, té plaça Luca.

Per a l’equip de professionals de l’EIM és fonamental que els usuaris facin la seva vida al centre i participin d’activitats, tant dins de l’equipament com fora, per aconseguir la seva inserció social i laboral.

En aquest sentit, Sonia García Jalencas, cap de servei d’Accent Social a l’EIM, explica que “els integradors i integradores socials de l’equipament realitzen l’atenció directa de les persones usuàries, participen en els serveis i les activitats dissenyades per cobrir les necessitats bàsiques i dirigeixen les activitats socioeducatives i lúdiques. També són responsables de l’itinerari i el suport als processos d’integració”.

 

QUATRE LÍNIES D’INTERVENCIÓ

Totes les activitats del centre s’engloben en quatre línies d’intervenció:

 

  • inserció laboral, perquè puguin recuperar els hàbits de treball i adquireixin noves aptituds
  • terapèutica i de rehabilitació, perquè la persona usuària desenvolupi i recuperi, mitjançant la participació en tallers i activitats, les competències necessàries per desenvolupar-se amb autonomia;
  • vinculació als recursos normalitzadors de l’entorn;
  • d’oci, per a la seva participació social i comunitària.

 

Al CRAB les estades haurien de tenir una durada aproximada d’un any, ja que “és un recurs intermedi, pensat per donar un suport temporal a una situació de gran dificultat de les persones usuàries que atenem. Posteriorment, amb el suport d’altres recursos, haurien de reforçar aquells aspectes treballats amb nosaltres per consolidar el nou camí”, ens explica José Romero.

Certament, i a causa dels efectes de la pandèmia, aquests terminis s’han allargat i moltes persones usuàries portin més temps al centre.

 

“Aquest temps més gran de convivència té un aspecte positiu i és que hi ha un alt grau de comunitat i companyonia entre ells i una vinculació personal important, que brinda a l’equipament un ambient familiar.”

 

 

SEMBLANT A ESTAR AMB LA FAMÍLIA

Anàs (nom fictici) porta més de tres anys a l’equipament i assegura que “és com la meva segona família”. Amb una situació familiar complicada, Anàs que era atleta professional, va rebre un gran revés: una malaltia crònica l’impedia tornar a les pistes. Aquesta notícia li va canviar la vida i va derivar en problemes de consum.

Després de passar per diversos centres va arribar a l’EIM. Per a Anàs és important “estar a prop d’altres persones en aquestes dates”. A més, assegura que gaudeix especialment amb els companys i amb l’equip de professionals. La nit de Cap d’Any, estan organitzant un karaoke per després de les campanades. “Se t’oblida una mica que no pots estar amb els teus i al final estàs acompanyat. És una cosa semblant a estar amb la família”.

Abans de l’arribada de la pandèmia, a Meridiana tenien una iniciativa oberta a l’entorn veïnal. José Romero ens relata que “obríem el centre per a les persones que es trobaven soles i no tenien amb qui passar les dates més assenyalades, però la covid-19 ens ha impossibilitat continuar fent-ho”.

Sonia García explica que des del centre es duen a terme diferents activitats relacionades amb el Nadal. “Es realitzen tallers de manualitats on es prepara la decoració del centre, es fan tallers de cuina amb receptes i productes típics del Nadal, es fan cantades de nadales i es fan treballa al vestidor que cada persona resident utilitzarà per a les celebracions els dies assenyalats”.

“El Nadal continua sent una data clau per a nosaltres i, com qualsevol família, organitzem amb il·lusió els àpats nadalencs, preparem regals artesanals i entre tots, creem l’ornamentació del centre”.

 

De fet, José Romero ens explica que els aperitius d´aquest any estan cuinats pels residents. “El sopar s’encarrega per càtering, però els entrants els han preparat les persones usuàries als tallers de cuina”.

Gràcies a l’equip d’Accent Social a l’Equipament Integral Meridiana, persones com Luca o Anás podran evitar la solitud i gaudir de les festivitats.

“M’il·lusiona veure com any rere any, aconseguim viure moments, únics, de felicitat, amb aquelles persones que donem suport cada dia, perquè segueixin mirant amb esperança el futur que puguin assolir. L’EIM continuarà sent un recurs municipal per assistir aquelles persones en una situació de sensellarisme, que en algun moment de la seva vida, puguin necessitar el nostre suport”, conclou José Romero.

Aquesta celebració al centre és molt especial, ja que fomenta el sentiment de comunitat, unió i pertinença dels usuaris en una època en què el sentiment de solitud pot veure’s accentuat.

 

Article publicat abans a El Periódico: https://www.elperiodico.com/es/epbrands/cerca-de-ti/un-hogar-en-navidad.html