Va ser durant la tarda del 25 de juny a la Biblioteca Pompeu Fabra, de Mataró, i vam aprendre del coneixement expert sobre aquesta malaltia de la neuropsicòloga Glòria Mas Vall-Llosera, de la Fundació Pasqual Maragall.
Abordant les diferents problemàtiques associades a l’Alzheimer, vam voler triar un punt de vista diferent a l’habitual, posant el focus en les persones cuidadores, professionals o no. Des d’Accent Social gestionem el servei d’assistència domiciliària de Mataró i és per aquest motiu que l’objectiu va ser ajudar no només les persones que pateixen la malaltia, sinó també el seu entorn. El títol de la jornada fou prou entenedor: “La cura del cuidador del malalt d’Alzheimer, el malalt ocult”.
És palès que les persones cuidadores es veuen sotmeses a canvis a la seva vida des del moment que han de vetllar per la salut i el benestar dels seus familiars amb Alzheimer. També els cuidadors professionals han de saber equilibrar i gestionar els sentiments de frustració, estrès o ansietat derivats que el temps de convivència els hi genera. La situació, de llarg termini i que exigeix una atenció constant, pot derivar en un burnout o saturació emocional del cuidador.
La cura de l’entorn cuidador és un repte principal per Accent Social, un dels seus pilars d’actuació. Volem que tenir cura d’una persona no esdevingui una tasca que es faci en soledat, ans al contrari: aconseguir que l’entorn cuidador pugui tenir la informació necessària per tenir cura adequada de la persona amb dependència, així com sentir proper un recolzament emocional i un espai vital on recuperar l’autoconcepte, desvinculat de la tasca de la cura.
Esdevé un repte, a més, sensibilitzar la societat, perquè és un objectiu comú de tots crear ciutats cuidadores.
La sessió va comptar també amb la presència de Joan Carles Molina, representant de l’AFAM (Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme), que va detallar quins són els recursos a disposició de les persones que pateixen els efectes d’aquesta malaltia i per als seus cuidadors.