Bon tracte a la Gent Gran - Accent Social Equipament Josep Miracle
El bon tracte quotidià a la gent gran. Crònica des del Josep Miracle
15 Juny, 2018
Seguretat per a la Gent Gran - Atenció domiciliària Accent Social
Seguretat de les persones grans: Jornades “Estem a prop de la gent gran”
24 Setembre, 2018
Mostrar tot

Jornada per a cuidadors de persones amb Alzheimer a Mataró

Jornada cuidadors Alzheimer a Mataró - Accent Social

Accent Social i l’Ajuntament de Mataró vam organitzar una jornada divulgativa destinada als cuidadors i cuidadores de persones amb Alzheimer.

Va ser durant la tarda del 25 de juny a la Biblioteca Pompeu Fabra, de Mataró, i vam aprendre del coneixement expert sobre aquesta malaltia de la neuropsicòloga Glòria Mas Vall-Llosera, de la Fundació Pasqual Maragall.

Abordant les diferents problemàtiques associades a l’Alzheimer, vam voler triar un punt de vista diferent a l’habitual, posant el focus en les persones cuidadores, professionals o no. Des d’Accent Social gestionem el servei d’assistència domiciliària de Mataró i és per aquest motiu que l’objectiu va ser ajudar no només les persones que pateixen la malaltia, sinó també el seu entorn. El títol de la jornada fou prou entenedor: “La cura del cuidador del malalt d’Alzheimer, el malalt ocult”.

És palès que les persones cuidadores es veuen sotmeses a canvis a la seva vida des del moment que han de vetllar per la salut i el benestar dels seus familiars amb Alzheimer. També els cuidadors professionals han de saber equilibrar i gestionar els sentiments de frustració, estrès o ansietat derivats que el temps de convivència els hi genera. La situació, de llarg termini i que exigeix una atenció constant, pot derivar en un burnout o saturació emocional del cuidador.

“No hem d’oblidar les necessitats del cuidador. Per molt difícil que sigui, les seves necessitats han d’estar en el mateix lloc que les del malalt”

 

EL REPTE: ATENDRE ELS CUIDADORS

La cura de l’entorn cuidador és un repte principal per Accent Social, un dels seus pilars d’actuació. Volem que tenir cura d’una persona no esdevingui una tasca que es faci en soledat, ans al contrari: aconseguir que l’entorn cuidador pugui tenir la informació necessària per tenir cura adequada de la persona amb dependència, així com sentir proper un recolzament emocional i un espai vital on recuperar l’autoconcepte, desvinculat de la tasca de la cura.

Esdevé un repte, a més, sensibilitzar la societat, perquè és un objectiu comú de tots crear ciutats cuidadores.

 

RECURSOS PER LES PERSONES AMB ALZHEIMER I PER AL SEU ENTORN

La sessió va comptar també amb la presència de Joan Carles Molina, representant de l’AFAM (Associació de Familiars d’Alzheimer del Maresme), que va detallar quins són els recursos a disposició de les persones que pateixen els efectes d’aquesta malaltia i per als seus cuidadors.

“La informació és poder. Conèixer la malaltia ajuda als cuidadors a assumir la situació.”

 
Accent Social fa jornada informativa sobre Alzheimer al Maresme