Llibre de receptes Assaborint Records al Servei Atenció Domiciliària SAD de Sabadell
Llibre de receptes “Assaborint records”’, elaborat per les persones grans del SAD Sabadell
3 febrer, 2023
Passejades per a la gent gran a Sant Just amb Bici Sense Edat
Accent Social i En Bici Sense Edat s’uneixen per promoure l’envelliment actiu
2 març, 2023
Llibre de receptes Assaborint Records al Servei Atenció Domiciliària SAD de Sabadell
Llibre de receptes “Assaborint records”’, elaborat per les persones grans del SAD Sabadell
3 febrer, 2023
Passejades per a la gent gran a Sant Just amb Bici Sense Edat
Accent Social i En Bici Sense Edat s’uneixen per promoure l’envelliment actiu
2 març, 2023
Mostrar tot

Els centres de dia: benestar i acompanyament per a les persones grans

Quins són els principals beneficis dels centres de dia? Benestar i acompanyament. Són centres de relació social, activitat, participació, estimulació mental i psicomotriu… De tot allò que compon l’envelliment actiu.

Moltes persones necessiten atenció i cures professionals, sigui perquè la seva autonomia va disminuint amb el pas dels anys o bé perquè tenen algun tipus de diversitat que requereix una atenció especial.

En molts d‟aquests casos, tant la persona com el seu entorn més proper, es plantegen l’opció de rebre serveis de cures a domicili o bé ingressar en un centre residencial. Tot i això, cal tenir en compte una tercera opció, sovint desconeguda: la d’assistir en un centre de dia.

Els centres de dia permeten augmentar el benestar i la qualitat de vida de les persones usuàries. Gràcies a l’equip multidisciplinari de professionals, les persones reben acompanyament i atenció a les activitats diàries que realitzen al centre.

A més, un centre de dia és un espai on poden coincidir amb altres persones usuàries amb qui dur a terme tota mena d’activitats, tant físiques com de reforç cognitiu, o simplement compartir records, temps i experiències, ajudant a revertir així la solitud que experimentarien si es quedessin a casa.

D’aquesta manera, un centre de dia es converteix en un espai que dóna tranquil·litat i confiança tant als usuaris i usuàries com a les famílies.

 


ASSISTIR A UN CENTRE DE DIA PROMOU MILLORES PERCEPTIBLES DES DEL PRIMER DIA

Un bon exemple és el de Francisco, usuari del Centre de Dia Gràcia Sabadell, que gestionem des d’Accent Social. La seva dona ens explica que, des que el seu marit assisteix al centre, li ha notat una gran millora en tots els sentits: el veu més actiu, més relaxat, més content i amb moltes ganes de fer coses.

Aquest també és el cas de Quique, que té Síndrome de Down. El seu germà també coincideix que, gràcies al centre de dia, Quique pot socialitzar amb persones fora del seu nucli més proper. A més, assegura que l’equip de professionals l’ha ajudat molt i ara està molt més actiu gràcies als exercicis de mobilitat que fa amb el fisioterapeuta del centre, entre altres raons.

 


EL MODEL D’ATENCIÓ BASADA A LA PERSONA (ACP) ALS CENTRES DE DIA

És molt important que cada persona usuària rebi una atenció especialitzada i adaptada a les vostres necessitats. Per aquest motiu, als centres de dia que gestionem amb Accent Social, implementem el model d’Atenció Integral Centrada a la Persona.

Com el seu nom indica, aquest model d’acompanyament es basa en què les activitats que organitza l’equip de professionals del centre s’adaptin a les persones usuàries i no a l’inrevés. Entre les moltes activitats que duem a terme als centres de dia, hi ha tallers de manteniment d’horts, la musicoteràpia, els jocs d’escacs o altres propostes ludicoculturals.

Tot això té l’objectiu d’ajudar a fomentar i preservar l’autonomia de les persones, així com d’afavorir-ne l’envelliment actiu.

D’altra banda, cal tenir en compte que els centres de dia també fomenten, en part, el descans de les persones cuidadores del cercle més íntim dels usuaris i usuàries. D’aquesta manera, el temps que passen les persones usuàries al centre, les famílies el poden destinar a altres necessitats personals o laborals.

 

“Els centres de dia són espais de tranquil·litat i confiança, que promouen l’envelliment actiu, l’autocura i la participació social”.

 

En definitiva, els centres de dia són un lloc d’acompanyament on, mentre es contribueix a mantenir i allargar l’autonomia de les persones tant com sigui possible, senten que no estan soles i que tenen el suport dels professionals per atendre les necessitats físiques, psíquiques i emocionals. A més, a mesura que es reforça la cohesió de grup, es van creant més vincles amb la resta d’usuaris i usuàries, amb els quals comparteixen moltes hores, jocs, activitats i somriures.

 


Article publicat abans a News3Edad.