ODS Responsabilitat social al sector atenció persones grans
ODS: Responsabilitat i sostenibilitat al sector dels serveis a persones grans
16 desembre, 2019
Nous desitjos per l’any 2020
9 gener, 2020
ODS Responsabilitat social al sector atenció persones grans
ODS: Responsabilitat i sostenibilitat al sector dels serveis a persones grans
16 desembre, 2019
Nous desitjos per l’any 2020
9 gener, 2020
Mostrar tot

Visitem la Fira de Santa Llúcia, un exercici de reminiscència

Exercici de reminiscència visitar Fira Santa Llúcia

Una tradició de Nadal com és visitar la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona, esdevé per les persones grans un exercici de reminiscència, de bons records i d’il·lusió.

És un esdeveniment que captiva pel seu encant tradicional i per la seva ubicació, davant la Catedral. S’hi va a passejar, però sempre hi ha qui compra l’arbre de Nadal, el Tió o les figuretes pel pessebre.

Des de l’Equipament Municipal per la Gent Gran Josep Miracle, del barri de Sants, un any més hem participat en la tradicional visita a aquesta fira.

Amb la finalitat que les persones usuàries revisquin l’ambient nadalenc de la ciutat, i en un exercici de reminiscència, el matí del dilluns 16 de desembre vàrem poder passejar entre les paradetes i compartir entre totes les persones els canvis que s’han anat produint al llarg dels anys.

El senyor Josep, per exemple, que havia viscut a l’edifici davant de la Catedral, recorda quan a la plaça encara hi circulaven cotxes. Menciona també la figura del caganer, tant pròpia de Catalunya, i riu en veure com la tradició s’ha adaptat a la realitat política i social del moment.

La Dolores, al sentir les nadales, connecta amb la infància, quan decorava casa seva posant l’arbre de Nadal i el pessebre, mentre animava a la resta de la família a cantar nadales.

Molts d’ells recorden també la barreja d’olors que tant caracteritza la Fira de Santa Llúcia: l’olor d’avet, de fusta, d’eucaliptus, de molsa, de vesc… La senyora Dolores explica la seva experiència: “Mi familia y yo comprábamos figuritas en la feria, pero nunca comprábamos el muérdago. Nos gustaba más ir al bosque a cogerlo y regalarlo, porque da mucha suerte”.

Asseguts, descansant a les escales de la Catedral, la senyora Ana rememora les fugides de l’escola amb el seu germà per anar a aquella mateixa plaça a jugar, fa gairebé 80 anys, entre l’enrenou dels firaires.

El Nadal és una època per compartir moments i records amb les persones que ens envolten. La reminiscència és una tècnica que s’utilitza per treballar les experiències viscudes, amb la finalitat que les persones usuàries comparteixin records i reflexions sobre èpoques passades. Els objectes nadalencs, les olors, els sabors i la música de la Fira de Santa Llúcia són els elements que ens han parlat dels records.

 

Amb les tècniques de la reminiscència, ajudem les persones grans a recuperar records i refermar la seva identitat, en base als moments viscuts.