Empresa amb vàlua Ajuntament de Sabadell
ECOM i l’Ajuntament de Sabadell atorguen a Accent Social el diploma d’Empresa amb Vàlua
16 desembre, 2020
Nadal 2021 a les residències i centres de dia
Un Nadal diferent, responsablement proper
19 gener, 2021
Empresa amb vàlua Ajuntament de Sabadell
ECOM i l’Ajuntament de Sabadell atorguen a Accent Social el diploma d’Empresa amb Vàlua
16 desembre, 2020
Nadal 2021 a les residències i centres de dia
Un Nadal diferent, responsablement proper
19 gener, 2021
Mostrar tot

A l’Equipament Integral Meridiana construïm i ampliem vincles en clau de dona

A l’Equipament Integral Meridiana de Barcelona ha nascut un grup participatiu de dones amb la voluntat de compartir un espai únic on poder parlar, donar-se suport, construir vincles entre elles i poder plantejar-se noves perspectives de futur.

Són dones d’origen divers i vides singulars que comparteixen un entorn comú per a persones sense llar.  La Rosa, educadora social del servei, que ha co-liderat la formació del grup, assegura: “Vàrem veure l’oportunitat de conformar noves relacions entre les dones que atenem. Entre totes, hem aconseguit crear un espai distès que ens permet tractar temes com ara la sensibilització, el respecte, la no discriminació... I fomentar així la participació, l’acceptació de la diversitat i la connexió personal”.

És en aquest context on es va iniciar aquest projecte fa mesos, i des d’aleshores, cada dimecres es troben en un espai reservat especialment per a elles.

 

UN ESPAI DE DIÀLEG I PROPOSTES PARTICIPATIVES

En aquestes trobades, es percep un ambient còmode i tranquil. També de respecte i de confiança, el que facilita que es pugui parlar de tot, fins i tot, amb un toc d’humor. El riure és un dels seus trets característics.

Com en molts dels projectes que es duen a terme a l’E.I. Meridiana, un dels objectius també és la promoció d’activitats vinculades a les seves preferències com ara debats, dinàmiques de grup o experiències, com les opcions culturals que ofereix la ciutat. Propostes, que permeten obrir les seves personalitats i definir propòsits propis i compartits.

A més, també és de vital importància poder integrar-se a la xarxa social del barri amb l’objectiu de fer-se visibles. Participant d’activitats, compartint entorns comuns amb diferents entitats i trencant prejudicis entre els veïns i les veïnes.

Des d’aquest punt de vista, aprofitant els coneixements de costura d’algunes de les integrants, el darrer projecte que han volgut iniciar ha estat el disseny i confecció pròpia de porta-entrepans per regalar a l’alumnat i a l’equip docent de l’escola Octavio Paz, al mateix barri de Navas.

 

PER QUÈ I COM?

  • Perquè, com dèiem, volen ser perceptibles, alhora que aborden qüestions que ens amoïnen socialment. En aquest cas, la sostenibilitat i la cura del medi ambient, aportant el seu granet de sorra.
  • Gràcies a la seva determinació i a la col·laboració de la Fundació Ared, que mitjançant la donació de la tela ens ha ajudat a impulsar aquesta iniciativa.

 

Per últim, desprès d’haver participat del seu espai durant dues hores, volem destacar l’energia i les propietats beneficioses d’aquest grup de dones, que fomenta l’apoderament de les participants i la sororitat entre elles. Totes les usuàries asseguren haver trobat un entorn on no hi caben les etiquetes, on es vetllen els interessos individuals i també els comuns.

 

Acabem aquestes línies amb la cita d’una de les dones participants: “quan vinc al grup, em sento una mica més lliure”.