Equipament Integral Meridiana grup de participació de dones
A l’Equipament Integral Meridiana construïm i ampliem vincles en clau de dona
28 desembre, 2020
Memòria Activitats Accent Social any 2019
Coneix la nostra Memòria d’Activitats 2019
15 febrer, 2021
Equipament Integral Meridiana grup de participació de dones
A l’Equipament Integral Meridiana construïm i ampliem vincles en clau de dona
28 desembre, 2020
Memòria Activitats Accent Social any 2019
Coneix la nostra Memòria d’Activitats 2019
15 febrer, 2021
Mostrar tot

Un Nadal diferent, responsablement proper

Les festes de Nadal són dies de trobades, de caliu, d’il·lusió i de gaudi. Però aquest any, la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions imposades per evitar els contagis, han condicionat enormement aquests dies, que necessàriament han hagut de ser diferents.

Enguany, hem viscut un Nadal delicat, especialment per a les persones que pateixen soledat, ja que en alguns casos aquest estat s’ha vist agreujat pels efectes del coronavirus.

A Accent Social hem volgut posar el focus en pal·liar l’aïllament social i que la pandèmia no agreugés la soledat no desitjada. Els equips del Servei d’Atenció Domiciliària han fet costat a les persones els dies de Nadal, com fan cada dia. No només per fer les tasques habituals sinó com a mostra d’escalf. I és que les persones treballadores familiars han dedicat un espai especial, en el temps en que estan al domicili, per fer que les festes nadalenques segueixin sent dies significatius per a les persones usuàries.

La Núria, treballadora del SAD ens ha explicat la seva experiència:

“A mi sempre m’ha agradat compartir les festes de Nadal, i m’agrada tant fer-ho a casa com amb les persones que tinc a prop. Els dies de Nadal són dies especials per a les persones usuàries que atenc, però també per a mi. Em fa molta il·lusió compartir moments del meu Nadal amb elles i ells. Sempre procuro que, tot i la seva situació particular, gaudeixin de les festes. Aquest any, per exemple, a la senyora Maria li feia il·lusió preparar els tradicionals canelons de Sant Esteve, i ho vam fer plegades. La seva il·lusió és de les coses que més m’omplen i em satisfan de la meva feina”.

 

“A la senyora Maria li feia il·lusió preparar els tradicionals canelons de Sant Esteve i ho vam fer plegades” -Núria, treballadora familiar.

 

Als Centres de Dia i Habitatges amb Serveis per a Gent Gran, han dedicat les hores de tallers a elaborar tot tipus de decoració nadalenca, sempre en grups reduïts i seguint les mesures de seguretat, per adornar els espais comuns. Gràcies a les tradicions nadalenques, aconseguim estimular la creativitat i la reminiscència de les persones usuàries, així com fomentar la motricitat fina, el traç i la força.

A l’Equipament Integral Meridiana, van celebrar el dia de Nadal i el cap d’any amb àpats especials. Les persones usuàries, que anteriorment havien viscut situacions de gran vulnerabilitat, manifesten sentir-se afortunades de poder passar les festes de Nadal en companyia, tot i les prevencions de la Covid-19, després d’anys de soledat. Entre totes i tots van posar de la seva part per crear un ambient de germanor.

 

NADAL A L’EQUIPAMENT PER A GENT GRAN JOSEP MIRACLE

A la Residència Josep Miracle, també s’hi van viure moments emotius. Per exemple quan les persones residents van regalar-se sabons artesanals que havien preparat dies abans, les unes a les altres, utilitzant la fórmula del Tió. Amb tradicions com aquesta, les persones van evocar moments i records especials amb les seves famílies, sobretot amb els més petits.

La delicadesa d’aquest Nadal ha fet que tot l’equip de professionals procurés que l’atenció i l’afecte durant aquests dies fos més proper, si fos possible.

L’Ana Toribio, directora de l’equipament, assegura que es van viure moments molt especials:

“Hi han hagut anècdotes molt boniques, sobretot en els moments de les visites de les famílies. Ha estat molt especial veure com les persones s’esforçaven per transmetre una abraçada en paraules”.

 

EL SUPORT EMOCIONAL A LES PERSONES GRANS, IMPRESCINDIBLE

Tot i haver estat un Nadal atípic, des d’Accent Social hem volgut que les persones dels nostres serveis gaudeixin de les festes, fent èmfasi en el suport emocional. Hem adaptat les nostres activitats amb l’objectiu de promoure la participació en comunitat i l’autoestima de les persones, tot creant un clima segur, d’estima, escalf i proximitat. Però sobretot, és gràcies a la qualitat humana i la vocació de les persones que integren Accent, que aquests dies les persones que atenem s’han pogut sentir una mica més acompanyades.

Fent un balanç positiu de com entre totes hem abordat aquest Nadal, prioritzant la salut i seguretat de les persones, però sense desatendre la importància emocional que aquestes dates tenen per elles, només podem desitjar que aquest 2021 vingui carregat de salut i d’esperança, que puguem retrobar-nos plenament amb els nostres éssers estimats, i que el proper Nadal sigui més “normal”.
 

“Ha estat molt especial veure com les persones s’esforçaven per transmetre una abraçada en paraules” -Ana Toribio, directora de l’Equipament Josep Miracle.