Roses solidàries contra la soledat no desitjada per Sant Jordi
Roses solidàries per un Sant Jordi que lluita contra la soledat no desitjada
23 abril, 2023
Conscienciem sobre els mites de l'Alzheimer a Pineda de Mar
Conscienciem sobre els mites de l’Alzheimer a Pineda de Mar
25 juny, 2023
Roses solidàries contra la soledat no desitjada per Sant Jordi
Roses solidàries per un Sant Jordi que lluita contra la soledat no desitjada
23 abril, 2023
Conscienciem sobre els mites de l'Alzheimer a Pineda de Mar
Conscienciem sobre els mites de l’Alzheimer a Pineda de Mar
25 juny, 2023
Mostrar tot

Claus per una alimentació saludable a l’estiu

Claus per l'alimentació saludable a l'estiu

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, completa, equilibrada, satisfactòria i adaptada al comensal. L’estiu no és motiu per abandonar-la.

Tal com explica Juana Cardell, dietista-nutricionista (Núm. Codinucat: CAT000770) d’Accent Social, un bon exemple d’aquesta és la dieta mediterrània. Aquesta cultura culinària és reconeguda en l’àmbit internacional per la seva contribució a la prevenció i tractament de malalties degeneratives, com són les malalties cardiovasculars, l’obesitat, l’osteoporosi o la diabetis, entre altres.

Aquest tipus d’alimentació es basa en el consum majoritari de fruites fresques i hortalisses, llegums, fruits secs, cereals integrals (arròs, pasta, pa, etc.) i tubercles com la patata, l’oli d’oliva i, en menor quantitat i freqüència, lactis, peix i ous, seguit de carns (preferentment blanques i magres).


NO ABANDONEM ELS HÀBITS SALUDABLES A L’ESTIU

Les bases d’una alimentació saludable no són diferents a l’estiu o a l’hivern, ja que consisteix a combinar tots els grups d’aliments per aconseguir un equilibri que ens asseguri una bona aportació de nutrients.

No obstant això, donat que amb la calor podem trobar-nos davant de la inapetència estival, cal cuidar l’alimentació. Especialment en persones majors, perquè pel seu metabolisme hi ha un major risc de deshidratació.

Precisament, és a l’estiu quan trobem les fruites i verdures que contenen més aigua, entre l’85 i el 90%, com el meló, la síndria, els préssecs, els albercocs, el carbassó, l’enciam, el rave, el tomàquet, el pebrot i el cogombre.

Així, des d’Accent Social considerem que la clau d’una bona alimentació està en consumir aliments de temporada. I especialment, en recordar la importància de consumir 3 racions de fruita i 2 racions de verdures al dia.


CLAUS PER MANTENIR LA HIDRATACIÓ

Juana Cardell explica que en els serveis que gestionem a Accent Social oferim una sèrie de consells nutricionals perquè les persones usuàries puguin seguir-los durant els dies de més calor.

Alguns d’ells són:

  • Beure suficient líquid. Prendre entre 6 i 8 gots d’aigua o el seu equivalent (infusions, brous, etc.) al dia. Adoptar aquest hàbit evita la deshidratació (amb l’edat disminueix el contingut d’aigua i es perd la sensació de set, per la qual cosa la persona es pot deshidratar amb més facilitat). Cal beure un got d’aigua, tot i que no es tingui set, aproximadament cada dues hores.
  • Fer 4 o 5 àpats al dia. Evitar plats molt abundants i prioritzar aquells més refrescants i lleugers.
  • Consumir un alt contingut de fruites per la seva gran aportació d’aigua, fibra i vitamines, com a mínim 3 racions al dia.
  • Consumir verdures, com a mínim 2 racions al dia, especialment crues, en forma d’amanides.
  • Preparar receptes amb hortalisses i verdures fresques d’estiu, com amanides, purés o sopes fredes: gaspatxo, salmorejo, Vichyssoise o amanides com són les d’arròs, de pasta, de patata, meló amb pernil, etc.
  • Fer coccions suaus i no abusar dels fregits, guisats i estofats ja que aporten una major quantitat de greixos i la seva digestibilitat és menor.

CLAUS PER MANTENIR UNA DIETA EQUILIBRADA I SANA

 

  • Seguir una alimentació el més variada possible.
  • Reduir el consum de sal (no sobrepassar els 5 grams de sal al dia) tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut. Cal tenir en compte que aquesta quantitat inclou la que s’afegeix i la que ja porten incorporada els aliments i productes. La sal que es prengui ha de ser iodada.– Els plats es poden condimentar amb espècies i herbes aromàtiques: all, ceba, llorer, pebre, etc. Això ajuda a prevenir i tractar la hipertensió.– Triar les versions sense sal d’aliments com fruits secs (ametlles, cacauets, anacards, pistatxos, etc.), pa, galetes o torradetes, etc.
    – Hi ha versions “reduïdes en sal” d’aliments típicament rics en sal, com el formatge, les conserves de peix, els caldos, etc.
    – Llegir les etiquetes dels aliments: un aliment té “molta sal” quan conté 1,25 grams o més de sal per cada 100 grams i aporta “poca sal” quan té 0,25 grams (o menys) de sal per cada 100 grams d’aliment.
  • Reduir el consum de carn vermella i processada (hamburgueses, salsitxes…) i substituir-les per altres aliments proteics: llegums, ous, peix i carn blanca.
  • Moderar el consum de sucre i els seus derivats:– Com menys millor. No és necessari consumir sucres afegits de cap mena, ja que la glucosa que necessita l’organisme com a font d’energia prové, fonamentalment, dels aliments farinacis (pa, patata, pasta, arròs…), les fruites (senceres), algunes hortalisses, els llegums, i la llet i el iogurt.

Minimitzar la quantitat de sucre que s’afegeix manualment, per exemple, als iogurts, cafès, infusions, etc.
– En comptes de posar sucre al iogurt, afegir compota de fruita sense sucre, fruita triturada o daus de fruita madura.

Per tant, cal posar l’accent en què, a l’estiu, les persones optin per una alimentació fresca i variada, rica en fruites, verdures i hortalisses. Aquests aliments contenen vitamines, minerals, fibra i altres substàncies beneficioses, entre elles l’aigua, que ajudarà les persones grans a mantenir-se hidratades.

 

Article publicat abans a Geriatricarea.