Compromís amb sostenibilitat i medi ambient Accent Social i Rezero
Compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient: renovem el conveni amb Rezero
30 gener, 2020
Carnestoltes i competències personals
Carnestoltes, eina per treballar competències personals
22 febrer, 2020
Compromís amb sostenibilitat i medi ambient Accent Social i Rezero
Compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient: renovem el conveni amb Rezero
30 gener, 2020
Carnestoltes i competències personals
Carnestoltes, eina per treballar competències personals
22 febrer, 2020

L’app VinclesBCN vol reduir la sensació de soledat de les persones grans, facilitant les relacions socials. Ens en parla la Conxi, usuària del servei.

La Conxi ha viscut sempre al barri del Clot de Barcelona amb el seu marit, l’Eduardo. El matrimoni vivia en un primer pis sense ascensor on, per accedir-hi, havien de pujar escales. Una malaltia rara va fer que l’Eduardo anés en cadira de rodes i dificultés encara més la quotidianitat del matrimoni. Va ser en aquest moment, quan van sol·licitar ajut a l’Ajuntament de Barcelona i els en van concedir un dels Habitatges amb Serveis per a la Gent Gran de Pere IV, situats al Carrer de l’Isidret.

Ara la Conxi conviu amb altres 28 veïns, amb qui ha conformat estretes relacions. Explica que es fan companyia els uns als altres i s’ajuden mútuament.

A més, des de fa uns mesos és usuària de l’aplicació VinclesBCN, un projecte d’innovació social, que ofereix l’Ajuntament de Barcelona, per reforçar les relacions socials de les persones grans. Amb l’ús d’aquesta app es pretén millorar el benestar de les persones que se senten soles, a través de la tecnologia.

Molt amablement, la Conxi ens obre les portes de casa seva. La seva empatia i el seu caràcter proper ens faciliten fer-li unes preguntes.

 

«Em connecto amb les meves veïnes i els meus fills.»

 

Des de quan és usuària de l’aplicació VinclesBCN?

Més o menys fa tres mesos que tinc la tauleta tàctil i per tant que utilitzo l’aplicació VinclesBCN. Van venir al casal dels habitatges a explicar-nos de que es tractava VinclesBCN i al veure el seu funcionament vaig decidir-me a tenir-ne una i així poder connectar-me amb els meus familiars a través de l’aplicació.

No només la utilitzo per entrar a l’aplicació Vincles sinó també per entrar a Google o a Youtube. Vaig aprenent sobre la marxa, però és cert que li tinc molt respecte. Tinc por de tocar alguna cosa i que s’esborri tot. Amb aquesta tauleta, però, com és meva, no em fa patir tant com els mòbils dels meus fills.

 

Què és el que la va convèncer?

Jo sóc una negada per la tecnologia, però al venir a explicar-nos-ho vaig pensar “doncs tampoc és tan difícil!”.

Em va agradar el fet de poder connectar-me amb els meus fills i els meus néts. A més, estic en un moment de la vida on m’atreveixo a fer coses que mai havia fet. Vaig aquí, vaig allà… No m’agrada quedar-me a casa. Tinc moltes curiositats i ganes de provar coses noves. Descobreixo que hi ha coses que no havia fet mai, i m’agraden.

Però si jo, per mi mateixa, hagués hagut de decidir a comprar-me una tablet, no sé si ho faria. En canvi, com van venir a explicar-nos com funcionava i ens en proporcionaven una, em va semblar una bona idea.

 

A part de la tablet, vostè té telèfon mòbil intel·ligent?

No, en tinc un de molt bàsic. Els meus fills sempre han volgut que tingui un smartphone però jo sempre els hi deia que no. En canvi, amb la tablet em sento més segura. Per ells va ser una sorpresa. Així puc veure, per exemple, com els meus néts es fiquen al llit i van a dormir, i puc desitjar-los “bona nit”.

 

Amb quina intenció va decidir utilitzar l’aplicació Vincles?

Bàsicament, per comunicar-me amb els meus fills. Encara no he conegut gent nova per l’aplicació, però sí em connecto amb les meves veïnes, que també tenen tablet.

 

Quin ús fa de l’aplicació?

El que més utilitzo són les videotrucades. També miro si tinc algun avís d’activitats, faig alguna trucada, envio fotos als meus fills… Però ara, tinc la curiositat d’aprendre més i saber fins on puc arribar per mi mateixa.

M’agradaria aprendre a enviar missatges de text o saber apuntar-me a les activitats del barri. O fins i tot, connectar-me privadament amb altres usuaris de l’aplicació, especialment del barri! Tenim un grup on estem tots els usuaris de l’aplicació del barri de Sant Martí, on ens proposen fer activitats. Per exemple anar al teatre, xerrades, contacontes… Però encara no sé com inscriure’m.

També vull aprendre com apuntar al calendari les meves visites al metge. Tinc la sensació que podria fer-ho, però em falta la seguretat de pensar, “ho faig bé”. Tot i així, mica en mica vaig millorant.

 


Durant el mes de febrer, les persones usuàries de l’aplicació VinclesBCN dels habitatges de Pere IV que vulguin, podran gaudir d’un curs intensiu de 4 classes on aprendran altres usos que ofereix l’app VinclesBCN, i resoldre els dubtes que com la Conxi, sorgeixin a la gent gran.

 

Conxi, usuària de l’aplicació VinclesBCN: «Amb la tauleta puc veure com els meus néts es fiquen al llit a dormir, i puc desitjar-los “bona nit”.»