Servei atenció domiciliària SAD i diversitat funcional
Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i diversitat funcional
31 juliol, 2020
Centre de Dia Peralada amb mesures de seguretat i prevenció
Reobrim el Centre de Dia de Peralada amb totes les mesures de seguretat
1 setembre, 2020
Servei atenció domiciliària SAD i diversitat funcional
Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i diversitat funcional
31 juliol, 2020
Centre de Dia Peralada amb mesures de seguretat i prevenció
Reobrim el Centre de Dia de Peralada amb totes les mesures de seguretat
1 setembre, 2020

Músicoteràpia per a gent gran en sessions per videoconferència: una proposta motivadora que portem a terme en el Josep Miracle.

La pandèmia de la Covid-19, el confinament i les noves mesures de seguretat han suposat, en algunes persones, sentiments de frustració, enuig, disgust, depressió… Per tal de vèncer aquests sentiments, a l’Equipament per a Gent Gran Josep Miracle, de Barcelona, participem al programa ‘Aire’, un projecte de musicoteràpia que estimula cognitivament les persones, dirigit per ‘Singular, música i Alzheimer’.

‘Aire’ vol ser una alenada d’aire fresc, una finestra oberta a la situació que vivim actualment. Es tracta d’un projecte destinat a persones usuàries de la residència que tenen un deteriorament cognitiu lleu–moderat i que els i les agrada escoltar música o ballar.

Des de principis del mes d’agost dos grups de quatre persones participen, un cop per setmana, en l’activitat musicoterapèutica. Mitjançant una videoconferència, la terapeuta musical Mònica de Castro treballa els tres objectius d’Aire’: l’estimulació cognitiva, les relacions socials i l’elevació de l’estat anímic.

SESSIONS DE MUSICOTERÀPIA PERSONALITZADES PER GRUPS REDUÏTS

Les sessions s’inicien amb una cançó improvisada per la terapeuta amb la que saluda les persones participants i les convida a connectar amb la música. S’hi treballen també altres tècniques basades en el cant, els jocs musicals, els moviments psicomotrius amb música, l’anàlisi de cançons, o la relaxació.

A més, tenint en compte el model ACP (Atenció Centrada en la Persona), la terapeuta té en compte els gustos i preferències musicals de les persones participants i prepara exercicis amb cançons que els hi agrada.

En tot moment, les persones usuàries són acompanyades per una educadora social o terapeuta ocupacional que dóna suport presencial per tal d’aconseguir una major connexió amb la música. Al tractar-se d’una activitat en grups reduïts, afavoreix una atenció més personalitzada.

Les persones participants del programa ‘Aire’ tenen l’oportunitat de gaudir de d’una bona estona, tot cantant i ballant. La teràpia aconsegueix crear un vincle entre les persones i la música que les il·lusiona i encoratja. Totes elles agraeixen molt poder participar-hi.

 

Seguint el model d’Atenció Centrada en la Persona, les sessions de músicoteràpia s’adapten als gustos i preferències musicals de les persones participants.