Habilitats dels professionales de l'atenció a persones
10 habilitats clau del professional de l’atenció a persones
14 juliol, 2023
Projecte SAD més proper a Sabadell, Servei Atenció Domiciliària
Projecte “El SAD més a prop” a Sabadell: més proximitat al Servei d’Atenció Domiciliària
5 novembre, 2023
Habilitats dels professionales de l'atenció a persones
10 habilitats clau del professional de l’atenció a persones
14 juliol, 2023
Projecte SAD més proper a Sabadell, Servei Atenció Domiciliària
Projecte “El SAD més a prop” a Sabadell: més proximitat al Servei d’Atenció Domiciliària
5 novembre, 2023

Prevenir els cops de calor és essencial davant d’estius cada cop més calorosos. La gent gran és un dels segments de població on l’afectació pot ser més greu.

Les prediccions meteorològiques indiquen que l’increment de les temperatures és una tendència que no anirà a la baixa durant els propers estius. És per aquesta raó que administracions, empreses i ciutadania han d’estar alerta davant d’aquest fenomen. I especialment, posar en pràctica accions de prevenció, per evitar que les persones se sufoquin i pateixin problemes de salut, com ara els temuts cops de calor.

En aquest sentit, des d’Accent Social hem posat en marxa un protocol per prevenir i evitar els efectes de les altes temperatures en les persones usuàries i entre els nostres equips professionals.

El fet de ser una entitat especialitzada en la gestió indirecta de serveis públics d’atenció a les persones (com ara els serveis d’atenció domiciliària), ens dona una extraordinària proximitat i contacte diari amb milers de persones grans o en situació de dependència. I el nostre compromís es contribuir al seu benestar.

Raquel Magdaleno és cap de servei d’Accent Social i explica que estem en constant contacte amb les administracions públiques. És quan aquestes notifiquen una onada de calor que posem en marxa un protocol amb dues línies de treball.

Per una banda, introduïm mesures adreçades a les treballadores familiars per evitar ensurts durant la seva jornada laboral, que en el sector de les cures a domicili sol ser intensa.

Per l’altra, posem en pràctica accions perquè als beneficiaris del servei, que solen ser persones grans, no els afecti negativament la calor.

 


PETITES ACCIONS AMB GRANS RESULTATS

Aquestes mesures solen ser petites accions a través de les quals es poden combatre de manera adequada les altes temperatures. Són els consells habituals, com ara “abaixar persianes de finestres si els toca el sol”, diu la cap de servei. O bé que ventilin l’habitatge a última hora del dia, quan l’astre rei ja no escalfa tant o s’ha post.

A més, Magdaleno recorda la importància de “no sortir al carrer” amb els usuaris en hores de calor extrema.

Ho corrobora la Sandra Cirio, treballadora familiar d’Accent Social, que té cura durant els matins de l’Antonio Félix Doroteo, un usuari del SAD de Sabadell.

“Evitem sortir al carrer a les hores de més calor i procuro que a casa estigui tot abaixat per evitar que pugin les temperatures del domicili”, descriu la cuidadora.

Un altre dels consells bàsics per als usuaris és evitar l’alcohol i la cafeïna i prioritzar dinars i sopars lleugers i frescos.

Per altra banda, Magdaleno detalla que, amb les temperatures extremes, els horaris de les tasques del dia a dia han de variar. És a dir, cal evitar anar a fer la compra amb els usuaris en hores de molta calor, per exemple, o bé modificar els passejos. Tot i que de vegades és complicat, tal com reconeix Cirio, es tracta de qüestions de “sentit comú”, afegeix.

 


PERSONES GRANS, FRESQUES I HIDRATADES

L’Antonio, al seu torn, explica que està passant molt bé aquest estiu amb la refrigeració a casa seva. Viu en una planta baixa “fresqueta”, assenyala. I tot i que ara no pot sortir tant al carrer perquè s’està recuperant d’una operació, reconeix que quan pot li agrada sortir d’hora per passejar per tot el seu barri.

En aquest sentit, els refugis climàtics que els ajuntaments posen a l’abast de la població –com ara centres cívics, biblioteques o parcs– són bàsics per als usuaris i les cuidadores. Això malgrat que les ombres, segons remarca Cirio, són sovint “complicades” de trobar.

A banda d’això, la hidratació també és important, recorda Cirio. I tot i que de vegades costa fer-ho entendre, l’aigua és un element bàsic per passar les onades de calor.

Tanmateix, Accent Social també posem èmfasi en la seguretat de les nostres cuidadores. En aquest sentit, Magdaleno recorda que recomanem a les treballadores que s’hidratin i que facin servir roba folgada per sortir al carrer amb les persones usuàries.