Col·laboració Avismón contra la solitud de la gent gran
Col·laborem amb Avismon per pal·liar la solitud de les persones grans
23 gener, 2019
Judit Mascó presidenta de Fundació ARED - apoderament de dones
Accent Social al costat de Fundació ARED en els seus 25 anys de trajectòria
1 març, 2019
Col·laboració Avismón contra la solitud de la gent gran
Col·laborem amb Avismon per pal·liar la solitud de les persones grans
23 gener, 2019
Judit Mascó presidenta de Fundació ARED - apoderament de dones
Accent Social al costat de Fundació ARED en els seus 25 anys de trajectòria
1 març, 2019

Qui millor sap què necessita el teu cos, és el teu propi cos. Movem-nos, apostem per l’envelliment actiu i guanyem benestar físic a edats avançades.

Parlem del cos i de les emocions com una línia de treball que impulsem des d’Accent Social a les residències, als centres de dia i als habitatges amb serveis.

La nostra trajectòria i experiència ens fa conèixer la necessitat d’escoltar el nostre cos. I tot i que observem i acompanyem les necessitats individuals, quan parlem de moure el cos, hi ha una constatació universal: Tothom ens posem d’acord en què el moviment intervé directament en augmentar la qualitat física i emocional de les persones.

Fomentem, per tant, un envelliment actiu. Un concepte que, per a nosaltres, té una vinculació directa amb l’envelliment saludable.

Es tracta de què les persones usuàries assoleixin un bon estat fisiològic i que alhora se sentin integrades en l’entorn on conviuen. Aquest últim aspecte és vital per a millorar la qualitat de vida de les persones que diàriament veiem i acompanyem.

Per això entenem les residències, els centres de dia i els habitatges per a persones grans com a entorns favorables al desenvolupament d’accions i activitats que tinguin com a objectiu l’envelliment actiu.

Les persones grans es troben en un període de la seva vida en què cal posar especial atenció a la salut física, mental i socioafectiva. L’activitat física pot actuar sobre les tres vessants, permetent viure una vida més sana, feliç i autònoma, sempre que es faci amb cura i atenent les característiques i necessitats pròpies de cada persona.

JAVIERA MORALES, PSICÒLOGA I DANSATERAPEUTA

Quedem amb la Javiera Morales, psicòloga dinàmica i dansaterapeuta. Imparteix tallers per a diferents serveis municipals de cura a les persones gestionats per Accent Social. Els tallers reben el nom de “Cos i Moviment” i durant l’any 2018 es van realitzar tallers en els centres de dia de Sabadell, Montcada i Reixac i Castellbisbal, així com a habitatges amb serveis de Barcelona.

Alhora, la Javiera va estar uns mesos de directora del projecte d’Habitatges amb serveis per a la gent gran de l’Ajuntament de Barcelona. Per tant coneix de prop Accent Social.

Quan parlem amb ella ens n’adonem del seu coneixement sobre com les persones convivim amb el nostre cos. Ens fa observar que vivim en una societat que ha anat oblidant el cos i que posa atenció a la ment que, sense dubte, és una part fonamental de nosaltres. El seu plantejament és que hem de donar una altra possibilitat al cos per a treballar amb ell les emocions i els pensaments.

COS, LLENGUATGE I RESPIRACIÓ

I ens preguntem: té el cos el seu propi llenguatge? Aquesta pregunta es respon sola, des del moment en què, només pel fet de parlar amb ella prenem consciència de la nostra respiració. I fent-ho, de sobte, sobrevé un sentiment de relaxació i una altra mirada.

Ella ho reforça dient que el cos es pot moure des de quelcom molt bàsic i subtil -com la respiració– fins a quelcom més grandiloqüent -com ballar. Simplement cal fixar-nos i deixar-lo fluir perquè, segons la psicològa, “qui millor sap què necessita el teu cos, és el teu propi cos”.

Respirem, doncs, i seguim amb l’entrevista. De fet, ens agrada tenir la Javiera Morales perquè creu realment en els beneficis de la dansa i la meditació en moviment per a la gent gran.

Creu que, actualment, a mesura que van passant els anys i ens endinsem en una edat madura, anem oblidant els nostres cossos, que els convertim en quelcom que destorba o que fa mal i prenem distància d’ells com si fossin una cosa que ens dificulta la vida. Javiera, mitjançant el taller de moviment, ajuda les persones a retrobar-se amb el seu cos, a veure les possibilitats que se’ls obre en aquest àmbit i en poder habitar el seu cos com a eina per a sentir-se millor.

 

L’envelliment actiu comporta alhora activitat física i integració en l’entorn social. Ambdós són bàsics per al benestar emocional.

 

Tallers Cos i Moviment per a la gent gran a Accent Social