Arts escèniques als habitatges gent gran d'Urrútia Barcelona
Arts escèniques als Habitatges Urrutia per a la Gent Gran
21 març, 2019
Prevenció riscos laborals Servei Atenció Domiciliària
La prevenció de riscos laborals al Servei d’Atenció Domiciliària
27 març, 2019
Arts escèniques als habitatges gent gran d'Urrútia Barcelona
Arts escèniques als Habitatges Urrutia per a la Gent Gran
21 març, 2019
Prevenció riscos laborals Servei Atenció Domiciliària
La prevenció de riscos laborals al Servei d’Atenció Domiciliària
27 març, 2019

Coneixem l’experiència de la Marina i el Xavi en el projecte d’inserció sociolaboral Integra XXI per a persones amb la Síndrome de Down de Lleida.

 

ENTREVISTA A MARINA RUBIO, GEROCULTORA DE REFERÈNCIA AL CENTRE DE DIA SANTA CLARA I TUTORA DEL XAVI

Creus que és important fomentar un equip amb persones diverses, com en el cas del Xavi?

Si, s’han esdevingut oportunitats tant per ell com per nosaltres, habitualment no tenim aquesta  ocasió per a conviure i treballar conjuntament i trencar barreres.

 

Com el va rebre l’equip? I els padrins? Es va fer algun canvi en la dinàmica de l’equip al centre?

Ell es va adaptar al centre de manera natural, en dues setmanes ja formava part de l’equip com si hagués estat des de l’inici. Els padrins el van acollir com un professional més, arribant a compartir activitats i experiències significatives amb el Xavi, com la sortida com la que vàrem fer junts a la botiga Troballes, on es recicla roba i complements al centre de Lleida, o el dia de la celebració del carnestoltes, on el Xavi va divertir-se, ballant i menjant xocolata. En tenim molt bon record.

 

Marina què destaques del Xavi? Quins han estat els teus objectius amb ell? En quines tasques us ha estat ajudant durant aquest temps?

Destaco la seva simpatia, les seves ganes d’aprendre, d’adaptar-se a les persones i la iniciativa i responsabilitat davant les seves tasques. També la seva puntualitat.

Els objectius han estat treballar amb ell la comunicació envers els companys de feina, que se  sàpiga desenvolupar en un ambient diferent al seu i ensenyar-li que sempre hi ha persones disposades a ajudar i a compartir. Al món hi ha persones de moltes diferents i amb realitats diverses i que amb totes hem de mostrar el respecte degut.

Ha fet tasques com el taller de lectura de noticies d’actualitat on es fa un debat i intercanvi d’opinions entre tots els padrins.

Ens ha ajudat a les activitats de gimnàstica i fins i tot “s’ha posat en forma”! i en les tasques de parar taula, preparar les jerres d’aigua, conversar amb els padrins…

 

Creus que ha augmentat la qualitat de vida del Xavi en el Centre de Dia de Sant Clara? Per què?

Si, també reconegut per Down Lleida. Com hem comentat abans ha après a desenvolupar-se en un ambient diferent, hem fomentat la seva autonomia, es mostra amb més autoestima. Resumint, el Xavi és un noi molt actiu i amb capacitats infinites.

 

Com et sents treballant conjuntament amb el Xavi?

M’he sentit afortunada per l’oportunitat, en el dia a dia no tothom té la possibilitat de poder treballar colze a colze amb un noi com ell. Hem creat confiança i complicitat, i hem fet el nostre camí molt ràpid! Jo estic molt satisfeta! Hem obert la ment com equip, hem confiat amb ell i ens ha retornat molt més que aquesta confiança.


 

XAVIER, TREBALLADOR EN PRÀCTIQUES AL CENTRE DE DIA SANTA CLARA

En el Dia Mundial de la Síndrome de Down, 21 de març, vam ser al Centre De Dia Santa Clara de Lleida amb la Marina Rubio, treballadora social d’Accent Social i el Xavi Clopés, treballador en pràctiques en aquest centre, procedent de l’Associació Síndrome de Down de Lleida. Aquesta entitat promou la igualtat d’oportunitats entre les persones amb capacitats diverses.

El Xavier col·labora 3 dies a la setmana al centre de dia, dins del projecte d’inserció sociolaboral Integra XXI, per ajudar en les tasques. Amb la Marina i la resta de l’equip del centre, hem creat un dia a dia agradable i participatiu entre els padrins.

Xavier ens explica que se sent molt bé venint al centre i que gaudeix especialment coneixent i parlant amb les persones.

Sempre té alguna notícia d’actualitat o acudit per compartir. És un gran tertulià. Els hi acompanya a preparar la taula i a fer els exercicis físics diaris.

 

UNA EXPERIÈNCIA MOLT ENRIQUIDORA

En les paraules i els gestos de la Marina, veiem la complicitat que tenen entre ells. Ens comenta que tenir el Xavi en pràctiques està sent una gran experiència per a les persones que treballen al centre de dia i per a les usuàries.

La Marina veu en el Xavi una manera de relacionar-se molt enriquidora. Els ha ensenyat que es poden trencar moltes barreres des de la bondat i la humilitat. Destaca d’en Xavi que cada dia vol aprendre alguna cosa més i que està disposat a ajudar tothom.

El Dia Mundial de la Síndrome de Down és un dia molt especial per al Xavi i té moltes activitats a les que participarà a Lleida. Ens informa que il·luminaran la façana de l’Ajuntament i el Pont Vell amb els colors blau i groc i des de l’Associació Síndrome de Down sortiran a veure’ls. El lema enguany per aquest dia és “La sort de tenir-te”. En el nostre cas, una immensa sort.

El Xavi Cloplés, amb síndrome de Down, treballa al centre de dia Santa Clara, Lleida, acompanyant i millorant la qualitat de vida de les persones usuàries.