Desdibuixar estigmes - Projecte Equipament Integral Meridiana
L’art de desdibuixar estigmes. Equipament Integral Meridiana
30 juny, 2021
Dia fotografia teràpia de reminiscència i records a persones grans
Dia Mundial de la Fotografia: l’ús de les imatges per estimular els records
18 agost, 2021
Desdibuixar estigmes - Projecte Equipament Integral Meridiana
L’art de desdibuixar estigmes. Equipament Integral Meridiana
30 juny, 2021
Dia fotografia teràpia de reminiscència i records a persones grans
Dia Mundial de la Fotografia: l’ús de les imatges per estimular els records
18 agost, 2021
Mostrar tot

L’estimulació sensorial a través de la música i la tecnologia en casos de deteriorament cognitiu

A la Residència Josep Miracle de Barcelona, hem introduït el coixí Inmurelax, un objecte interactiu d’estimulació multisensorial que persegueix generar benestar en aquelles persones usuàries amb malestar, estrès o deterioraments cognitius.

El procés d’envellir comporta afectacions a les persones en processos com la memòria, la capacitat d’atenció o l’agilitat, però quan parlem de deteriorament cognitiu, aquests efectes s’agreugen.

El deteriorament cognitiu té diferents nivells: lleu, moderat o greu i provoca dificultats en processos com el llenguatge, l’orientació o les funcions executives, repercutint directament en l’autonomia i el benestar de la persona que el pateix, i a la vegada afectant també al seu entorn familiar.

Per tal de millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, l’estimulació multisensorial esdevé una teràpia altament recomanable, que té com a objectiu proporcionar experiències agradables i augmentar el seu benestar, tot creant una atmosfera de relaxació i confiança.

Per a aconseguir-ho s’utilitzen mètodes i eines diverses, que cada vegada més, compten amb la tecnologia per resultar més efectives i causar els efectes perseguits en les persones grans o amb situació de dependència.

Tecnologia al servei de les persones grans - Coixí d'estimulació sensorial Inmurelax

 

INTRODUINT LA TECNOLOGIA EN ELS SERVEIS D’ATENCIÓ A LES PERSONES: EL COIXÍ INMURELAX

A la residència Josep Miracle, una de les eines que utilitzem és l’Inmurelax, un suau coixí creat per a l’estimulació multisensorial a través de música interactiva. Mitjançant un software propi i els sensors que incorpora, transforma el tacte i els moviments en un univers musical únic.

A més, està desenvolupat per adaptar-se a les mans o al cos de qualsevol persona i integra petits elements tàctils per ser explorats. Alhora, emet lleus vibracions que segueixen el ritme de la música, una combinació de sensacions que promou un estat de relaxació i estimulació en la persona usuària.

Aquest coixí ens ofereix la possibilitat de regular l’estimulació dels sentits i el nivell d’excitació. Per exemple, quan es toca “l’Inmu”, reprodueix música suau i silenciosa. Si es sacseja, s’escoltarà un so tipus ‘’pols d’estrella’’. Si es fan moviments ràpids, es generen més elements musicals tipus ‘’orquestra’’ .

El coixí, així com altres eines d’estimulació multisensorial, aporta diferents beneficis a les persones amb deteriorament cognitiu i alteracions conductuals. Els més destacables són la disminució de l’agressivitat i els comportaments disruptius.

Gràcies a aquesta teràpia, afavorim la relaxació i la reducció dels diferents episodis d’estrès de les persones usuàries, les quals poden patir moments d’agitació o ansietat quan han sentit desorientació o pèrdua de memòria, dos dels principals símptomes que presenten les persones amb deteriorament cognitiu.

Estimulació multisensorial per a la gent gran amb coixí Inmurelax

 

LA TECNOLOGIA, AL COSTAT DE LES PERSONES

Aquest nou aliat tecnològic l’utilitzem sobretot amb persones usuàries que presenten deteriorament cognitiu greu, ja que són els perfils on hem observat majors increments dels nivells de relaxació, acceptació del coixí i major interacció amb les “recompenses” que els hi ofereix a través dels sentits.

En canvi, en els casos de deteriorament cognitiu moderat, malgrat valoren positivament el dispositiu i interactuen amb ell, com els seus estímuls no tenen el mateix grau de retorn per elles i ells, el temps que volen utilitzar-lo també és redueix.

Això, només ens evidencia que el dispositiu és especialment efectiu en els supòsits més severs, mentre que en els casos lleus i moderats com la seva resposta és més atenuada, cal seguir optant per altres fórmules d’estimulació sensorial i cognitiva, complementàries.

Com en totes les implementacions que portem a terme, la introducció de noves eines i recursos tecnològics precisa d’un temps d’adaptació, que no finalitza quan comencen a utilitzar-se per part de les persones usuàries, sinó que requereix un seguiment i acompanyament continuat. S’adapta així l’ús a les necessitats de cada persona, el que permet extreure els seus màxims beneficis.

Perquè a la fi, l’únic que perseguim amb l’Inmurelax, o d’altres dispositius innovadors, és incrementar el benestar de les persones usuàries, millorar la seva qualitat de vida.

 

La Residència Josep Miracle és un equipament titularitat de l’Ajuntament de Barcelona, gestionat per Accent Social.