Moviment Bon Tracte persones grans
Més de 70 entitats de Catalunya s’uneixen per formar el MOVIMENT PER ATURAR EL MALTRACTAMENT A LES PERSONES GRANS
14 juny, 2019
Mar Gaya experta plans igualtat
Entrevista a Mar Gaya, experta en plans d’igualtat
4 juliol, 2019
Moviment Bon Tracte persones grans
Més de 70 entitats de Catalunya s’uneixen per formar el MOVIMENT PER ATURAR EL MALTRACTAMENT A LES PERSONES GRANS
14 juny, 2019
Mar Gaya experta plans igualtat
Entrevista a Mar Gaya, experta en plans d’igualtat
4 juliol, 2019

Amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans (15 de juny), des d’Accent Social, entitat local que ofereix serveis socials de proximitat, hem volgut reivindicar un major compromís per part de la societat i les autoritats per aturar el maltractament a les persones grans.

Seguint la trajectòria des de la nostra creació -durant la qual hem centrat els esforços en la prevenció, la detecció i la intervenció de situacions de maltractament-, hem intervingut aquest matí en la presentació del moviment “El bon tracte ens fa grans” celebrada al Palau Macaya de Barcelona.

Conformada per 70 entitats de tota Catalunya, la plataforma té l’objectiu de denunciar aquesta situació social, així com donar visibilitat al problema i proposar possibles solucions a través d’accions conjuntes d’àmbit normatiu, de sensibilització i comunicatiu.

 

UNA PROBLEMÀTICA ACUSADA

El maltractament a persones grans és un problema ocult que sovint es produeix dins el propi nucli familiar provocant, alhora, una possible situació de desemparament.

En l’actualitat es calcula que més de 1.200 milions de persones en tot el món superen la franja dels 60 anys d’edat i entre un 4% i un 6% d’aquest col·lectiu ha patit alguna forma d’abús o maltractament relacionada amb l’edatisme, la discriminació per raó d’edat, que ja s’ha situat com a la tercera causa de discriminació després del racisme i el sexisme.

Una problemàtica social que es presenta de moltes formes diferents i es manifesta tant a l’àmbit físic, psicològic, sexual o econòmic, com per negligència o disfunció institucional.

“Malgrat pugui semblar una fita senzilla, afavorir el bon tracte en la vida quotidiana requereix d’un compromís ampli i consensuat i d’un un canvi de mirada significatiu. Per això, considerem que és absolutament necessari fomentar un marc de treball en xarxa que compti amb la representació de totes les parts implicades en la cura de les persones grans per tal de prendre mesures que puguin donar resposta a una situació que afecta de manera molt directa a la nostra societat”, ha assegurat José Antonio Mur, delegat de serveis d’Accent Social.

Així, la prevenció, la detecció i la intervenció es postulen com a fites fonamentals per abordar aquesta problemàtica, però també són necessàries mesures especialitzades en l’àmbit jurídic que puguin millorar el marc legal i donar cobertura amb nous recursos i treball en xarxa.

 

COMPROMÍS INTEGRAL

Des del nostre compromís per la millora de la qualitat de vida de les persones, Accent Social hem posat en marxa al llarg de la nostra trajectòria una sèrie de mecanismes i eines pròpies per combatre les situacions de risc de persones grans i en situacions de vulnerabilitat.

Un dels més representatius és el protocol de Detecció de Situacions de Risc (DSR), que estableix mecanismes de detecció i intervenció en circumstàncies d’altra complexitat, proporcionant els indicadors i la formació complementària per prevenir situacions susceptibles de maltractament.

Així mateix, impulsem les “xerrades amb Accent” per fomentar la sensibilització entre persones usuàries, entorn cuidador i comunitat.

En paral·lel, des d’Accent Social també establim línies de col·laboració directes amb tots els actors implicats en situacions de maltractament, com els serveis socials bàsics, les forces de seguretat i els municipis en els quals desenvolupem la nostra activitat, per tal d’afavorir la creació i implementació de protocols contra el maltractament, així com guies de bon tracte.

Una jornada com el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament de les Persones Grans evidencia la necessitat, com a societat, de fer un pas endavant i assumir un compromís ferm davant un estigma com el maltractament i la vulneració de drets de les persones grans.

Fomentar l’autonomia, potenciar les capacitats, incloure en la societat, apoderar i crear relacions de qualitat com iguals són el camí per aconseguir una societat més respectuosa amb les persones grans.

 

SOBRE ACCENT SOCIAL

Accent Social som una entitat local lligada al territori català que treballem per millorar la qualitat de vida de les persones del seu entorn, acompanyant-les en el seu procés vital amb la màxima atenció i flexibilitat respecte les seves necessitats individuals, aplicant sempre la innovació al servei del benestar. Gràcies a un equip format per més de 2.500 persones, donem servei a més de 10.000 persones cada any.