Dia contra la violència masclista a Accent Social
El personal d’Accent Social mostra el seu suport a les víctimes de violència envers la dona
25 novembre, 2018
Inserció social i laboral adolescents a Castelldefels Barcelona
Facilitem la inclusió social i laboral d’adolescents
13 desembre, 2018
Dia contra la violència masclista a Accent Social
El personal d’Accent Social mostra el seu suport a les víctimes de violència envers la dona
25 novembre, 2018
Inserció social i laboral adolescents a Castelldefels Barcelona
Facilitem la inclusió social i laboral d’adolescents
13 desembre, 2018

La iniciativa “En bici sense edat” permet la gent gran gaudir d’una experiència urbana d’interacció amb el barri. La Glòria, usuària de l’Equipament per la Gent Gran Josep Miracle, l’ha provada.

Cada dia molta gent de Barcelona o de les poblacions voltants es mou en bicicleta per la ciutat. És una manera de desplaçar-se i, alhora, també de gaudir de l’aire lliure, de la interacció de la gent o del coneixement de la mateixa ciutat.

Mai ens han comentat que anar en bicicleta tingués una edat. Abans, en algunes ciutats les persones podien fer de 20 a 50 km només per anar a treballar, sols o amb una altra persona. Resultava un mitjà de transport habitual; formava part del tarannà de la gent. Tot i que cap als anys 60 les bicicletes van ser substituïdes per cotxes, ara comença a ser una realitat veure els carrils bici amb files de persones a dues rodes traslladant-se amunt i avall de la ciutat. Val a dir, també, que és una necessitat per reduir els gasos d’efecte hivernacle que tant ens preocupa, per la salut de les persones i del planeta, en línia amb el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona.

La ciutat també es caracteritza per contenir infinites activitats al carrer, amb la participació de gent de totes les edats: només passejant de forma conscient o inconscient interactues amb les persones i l’espai i et fan sentir part d’una comunitat, més enllà de les quatre parets de casa teva, de la teva residència o de l’equipament on estàs habituada a estar.

En aquest context, compartim avui l’experiència de la Glòria, una de les usuàries de l’Equipament per a la Gent Gran Josep Miracle, que ha descobert gràcies al projecte “En bici sense edat” -que impulsa l’Ajuntament de Barcelona amb l’entitat En Bici Sense EdatBiciclot-, la sensació de llibertat, de benestar i de gaudir de la seva ciutat, gràcies a la bicicleta.

“En Bici Sense Edat: una oportunitat perquè la gent gran redescobreixi la ciutat i sigui part activa de la seva comunitat, per mitjà de passejos en bicicleta.”

 

 

En què consisteix el projecte del que gaudeix la Glòria i altres residents?

En Bici Sense Edat és una iniciativa innovadora, impulsada en 2012 yper Ole Kassow a Copenhage: Cycling Without Age. La idea que va originar el projecte va ser la de retornar la capacitat d’anar amb bicicleta a la gent gran, tenint en compte les dificultats de mobilitat d’aquest col·lectiu.

Avui dia el projecte s’ha estès per tota Dinamarca, així com a la resta del món, i a Barcelona es disposen de quatre tricicles per a diferents entitats. Un dels equipaments municipals que gaudeix d’aquesta magnífica iniciativa és la Residència Josep Miracle que, de nou, posa l’atenció en les necessitats de persones com la Glòria, col·locant-la al centre del sistema i vetllant per la millora de la seva salut, qualitat de vida i benestar.

L’Abel, voluntari de la Residència Josep Miracle i conductor d’un dels tricicles, comenta:

“Les persones que duc en bici, poden arribar a veure coses de la ciutat que no havien vist mai, com el mar! Que jo hi pugui ajudar, em produeix una gran satisfacció personal”.

 
La Sònia Ibàñez, cap de servei d’Accent Social i responsable de l’Equipament per a la Gent Gran Josep Miracle ens explica:

“La nostra tasca i valor és intentar al màxim empoderar les persones per tal que siguin els protagonistes de la seva vida. Sentim una admiració cap als usuaris de la residència com la Glòria, perquè, facilitant-los espais i activitats, continuen augmentant la seva qualitat de vida. En el cas de la Glòria, quan l’hem vista passejant i interactuant amb el barri gràcies al projecte, hem vist resorgir la seva vitalitat i alegria”.

 

Podeu veure també el reportatge que TV3 va dedicar al projecte En Bici Sense Edat.