Hortiteràpia per la gent gran al centre de dia La Pobla de Mafumet
Hortiteràpia al Centre de Dia de La Pobla de Mafumet
6 juliol, 2022
Centres de Dia per a la gent gran gestionats per Accent Social
Els centres de dia per a la gent gran: famílies que no deixen ningú enrere
29 setembre, 2022
Hortiteràpia per la gent gran al centre de dia La Pobla de Mafumet
Hortiteràpia al Centre de Dia de La Pobla de Mafumet
6 juliol, 2022
Centres de Dia per a la gent gran gestionats per Accent Social
Els centres de dia per a la gent gran: famílies que no deixen ningú enrere
29 setembre, 2022
Mostrar tot

Atenció Integral Centrada en la Persona (AICP), un model clau per afavorir la salut mental de les persones grans

A Accent Social apliquem el model d’Atenció Integral Centrada a la Persona (AICP) als nostres serveis. Aquesta metodologia juga un paper clau en la prevenció i la detecció de possibles casos de desgast emocional, depressió o ansietat.

 

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment, la depressió afecta el 7% de la població de gent gran. Així mateix, els trastorns d’ansietat afecten al voltant del 3,8%.

Hi ha diferents factors socials, psíquics i biològics que determinen la salut mental de les persones i que es van modificant al llarg de la vida. De la mateixa manera, a mesura que avança l’edat, situacions com la manca d’independència, l’experimentació de dolor crònic, la pèrdua d’éssers estimats o la soledat, entre d’altres, poden ocasionar trastorns emocionals.

A tot això se suma que, sovint, la depressió resulta difícil de diagnosticar ja que, en persones d’edat avançada, és habitual que els símptomes es puguin confondre, a causa de les coincidències existents amb alguns problemes associats a la edat.

A Accent Social apliquem el model de Atenció Integral i Centrada a la Persona (AICP) als nostres serveis.

Aquesta metodologia promou una atenció personalitzada, basada en el respecte i la dignitat de les persones, interessant-se per les seves preferències i comptant amb la participació activa, tant de les persones que són ateses, com del seu entorn familiar més proper.

 

L’acompanyament diari a persones grans juga un paper clau en la prevenció i detecció de possibles casos de desgast emocional, depressió o ansietat, ja que permet derivar-los a temps a professionals de la salut, si és necessari.

 


LA IMPORTÀNCIA DEL MODEL AICP ALS SERVEIS D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA

En el cas dels Serveis d’Atenció Domiciliària (SADs), el model AICP permet atendre les necessitats de les diferents esferes personals dels usuaris i usuàries com, per exemple, les socials, físiques o emocionals, entre d’altres. En aquest sentit, oferir una atenció individualitzada permet conèixer la persona en profunditat i detectar possibles canvis al seu estat anímic.

Per això, Susana Zafra, psicòloga d’Accent Social, imparteix formacions als treballadors i treballadores familiars, amb l’objectiu de seguir millorant les capacitats d’assistència i cura de persones grans, així com oferir més diversitat de fórmules per reforçar la seva autoestima i autonomia.

“Donem eines a l’equip de professionals per aprendre a detectar, prevenir i actuar davant de possibles situacions de soledat que poguessin derivar en trastorns emocionals. En aquestes formacions, treballem les tècniques de gestió emocional i empatia per poder fer un millor acompanyament”.

Establir una relació professional de confiança mitjançant l’escolta activa, el suport emocional i la potenciació de la participació activa de les persones usuàries en les tasques diàries, en fomenta el benestar i ajuda a prevenir la desídia i el malestar emocional .

 


BENEFICIS DE L’EXERCICI FÍSIC I L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE

El model d’AICP també s’implementa als habitatges amb serveis, residències i centres de dia que gestionem a Accent Social. És el cas dels Centres de Dia de Montcada i Reixac i de Sabadell, on promoure la independència i l’autonomia de les persones, potenciant-ne els interessos i les aficions a través d’activitats, constitueix el repte diari dels seus equips de professionals.

Tal com apunta Lluïsa Domingo, directora dels dos centres:

“Un dels nostres objectius és intentar fomentar la motivació de les persones usuàries. Sovint ens trobem casos de persones que, per la seva història de vida, no han pogut dedicar el temps necessari a preguntar-se què els fa feliç. Per això dirigim totes les nostres activitats a esbrinar quins són els seus gustos i aficions, què els agrada fer i què els proporciona benestar”.

L’exercici físic i l’alimentació saludable també són clau en el manteniment d’una bona salut mental en gent gran. D’una banda, l’exercici físic permet alliberar endorfines que ens fan sentir bé i redueixen l’estrès millorant l’estat anímic. De la mateixa manera, una alimentació rica en vitamines i antioxidants contribueix a fomentar la sensació de benestar.

D’altra banda, cal recordar que no ingerir les quantitats suficients d’aliments pot derivar en ansietat i irritació ocasionades per la sensació de gana. Per tot això, a tots els centres i equipaments gestionats per Accent Social, dissenyem plans nutricionals i planegem rutines d’activitats i exercicis adaptades a les necessitats i els gustos de cada persona usuària.

 

Que les persones a qui acompanyem aconsegueixin gaudir del seu dia a dia i aconsegueixin motivar-se a través de les activitats diàries, suposa un desafiament que des d’Accent Social volem seguir assumint, amb esperit de millora contínua, en tots els serveis que prestem.