Habitatges amb Serveis per a la Gent Gran Quatre Camins
Els Habitatges amb Serveis per a Gent Gran de Quatre Camins celebren el quart aniversari
3 octubre, 2022
Servei d'atenció domiciliària a Sabadell
El Servei d’Atenció Domiciliària de Sabadell visita més de 1.200 persones cada mes
31 octubre, 2022
Habitatges amb Serveis per a la Gent Gran Quatre Camins
Els Habitatges amb Serveis per a Gent Gran de Quatre Camins celebren el quart aniversari
3 octubre, 2022
Servei d'atenció domiciliària a Sabadell
El Servei d’Atenció Domiciliària de Sabadell visita més de 1.200 persones cada mes
31 octubre, 2022
Mostrar tot

Envelliment i autoestima. Hàbits saludables per veure’s i sentir-se millor

Envelliment i autoestima: el concepte d’autoimatge experimenta canvis al llarg de l’edat i pot suposar una alteració en el grau d’acceptació de la imatge corporal pròpia en persones grans.

La societat actual ha normalitzat l’associació entre bellesa i joventut, que crea un biaix de malestar amb la pròpia imatge quan les persones arriben a edats avançades.

La baixa autoestima sovint guarda una relació estreta amb el procés d’envelliment. El pas dels anys, els canvis físics i cognitius, la pèrdua d’autonomia en alguns casos i el canvi en la rutina, poden resultar difícils d’acceptar generant autorrebuig i desaprovació. Per contra, el foment de l’autocura afavoreix l’autoestima i el benestar de la gent gran.

Als Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) gestionats per Accent Social, l’acompanyament en la cura personal constitueix una peça clau en el dia a dia d’aquests serveis. Teresa Prieto, treballadora familiar del Servei d’Atenció Domiciliària destaca la importància de conèixer en profunditat la persona usuària:

“Els colors, les formes, l’estil de vestir…Potser hi ha coses amb què no s’atrevia en la seva joventut i amb l’edat ha guanyat prou confiança i seguretat en si mateixa com per poder-les fer.. En aquest cas, m’agrada poder contribuir-hi”.

De la mateixa manera, és important conèixer la seva personalitat i ajudar a potenciar totes les seves virtuts.

“Si és elegant, amb un gran saber estar… Es tracta de donar forma a tots els aspectes que coneixes de la persona, especialment als seus valors, per acompanyar-la en el procés de cerca de la millor versió”.


L’ENVELLIMENT, EL MILLOR MOMENT PER REPRENDRE AFICIONS

L’autocura també suposa saber escoltar-se un mateix i tenir en compte allò que ens fa feliços. Per això, un aspecte fonamental és poder decidir voluntàriament com gestionar el nostre temps i quin sentit donar-li. La finalitat és continuar desenvolupant les capacitats, potenciant la creativitat i la llibertat de decisió.

De fet, el’envelliment es pot convertir en l’etapa perfecta per recuperar les aficions que es van abandonar en algun moment per falta de temps i continuar participant activament en la vida social i familiar, a través d’activitats de strong>voluntariat, lleure, aprenentatge o expressió cultural.

Així, ser actiu i mantenir hàbits saludables significa participar en la societat d’acord amb les necessitats, els desitjos i les habilitats de cadascú, tractant de mantenir una bona salut i relació amb l’entorn social, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i la longevitat.

Per això, l’equip de professionals del Servei d’Atenció Domiciliària també reforça la motivació dels usuaris i les usuàries perquè reprenguin aquelles activitats que els satisfan. Tal com explica Cristina Fernández, cap de servei d’Accent Social:

“Pot ser un bon moment per a tornar a llegir, pintar o reemprendre les sortides culturals strong>. Aquelles petites coses per a les quals ens sol faltar temps però que són les que realment ens complauen”.

De la mateixa manera, que les persones grans practiquin exercici físic de manera regular en el seu dia a dia, els ajuda a mantenir-se actives físicament i cognitivament, així com a reforçar la seva salut cardiovascular.

Per això, en tots els serveis gestionats per Accent Social tractem de fomentar la psicomotricitat i l’activitat física a través de passejades i exercicis pautats i dirigits pel nostre equip de professionals, amb la finalitat de seguir potenciant l’autoestima de totes les persones.

“El concepte d’autoimatge experimenta canvis al llarg de l’edat, podent suposar una alteració en el grau d’acceptació de la imatge corporal pròpia a la gent gran. El foment de l’autocura afavoreix l’autoestima”.

Article publicat abans a Geriatric Área.